Overvågning for smitsomme kvægsygdomme inkl. Danish Tramsportstandard (vognvask)

Overvågning for smitsomme kvægsygdomme inkl. Danish Tramsportstandard (vognvask)
Projektansvarlig

Formål

  • sikre den lovomfattede overvågning for IBR, BVD, og Salmonella Dublin
  • sikre overvågning for B-streptokokker
  • dokumentere et højt veterinært stade i Danmark med henblik på at sikre eksporten
  • sikre detektion af indslæb af de nævnte infektioner, så beredskabet hurtigst muligt kan iværksættes.

 

Danish Transportstandard: projektet finansierer vask og desinfektion af køretøjer, der returnerer fra udlandet efter dyretransporter jf. krav i Danish Transportstandard. Dette er en ekstra aktivitet i forhold til tidligere år og i forhold til den indsendte interessetilkendegivelse, hvorfor det ansøgte beløb for det samlede projekt er øget med 500 t.kr. 

Endvidere er formålet at koordinere dokumenteringen af kvalitet og sygdomsforhold i kvægproduktionen via samarbejde med de veterinære laboratorier. 

Effekten er at bibringe dansk kvægbrug det højest mulige veterinære stade indenfor smitsomme sygdomme og zoonoser.

Landbrug & Fødevarer, Kvægs Branchepolitik for Smittebeskyttelse

De danske kvægbrugere vil tage ansvar for, at der er tilstrækkelig og opdateret smittebeskyttelse i danske bedrifter med kvæg. De smittebeskyttende tiltag skal være afbalancerede og økonomisk fornuftige i forhold til risikoen.

Millionstøtte til arbejde med smitsom yverbetændelse hos køer

12,7 millioner fra Mælkeafgiftsfonden skal give ny viden og nye redskaber til mælkeproducenterne og dermed sikre en endnu mere effektiv kontrol med smitsom yverbetændelse.

Sådan reduceres smitterisikoen ved udlevering af dyr

Udlevering af dyr på afstand af besætningen kan reducere risikoen for smitteoverførsel.

Klar besked om smitterisiko til leverandørerne

For at mindske risikoen for ekstern smitte har Nørgård Agro I/S pr. e-mail informeret sine leverandører om obligatorisk tøj- og støvleskift ved besøg i besætningen.

Klar besked til leverandørerne

For at mindske risikoen for ekstern smitte har Nørgård Agro I/S pr. e-mail informeret sine leverandører om obligatorisk tøj- og støvleskift ved besøg i besætningen.

Inseminører rustet til at øge smittebeskyttelsen

200 VikingDanmark-inseminører har styrket deres praktiske og teoretiske viden om smittebeskyttelse.

Husk håndværket i reproduktionen

DMS Dyreregistrering er en god støtte i reproduktionsarbejdet. Det glæder en dyrlæge med reproduktion som hovedarbejdsområde. Hun minder om, at teknologien ikke kan erstatte øjnene i stalden.

Støt inseminøren i arbejdet med reproduktionen

Ekstra oplysninger til inseminøren om køernes brunst eller mangel på samme øger værdien af hans arbejde ifølge en landmand ved Hobro.

Vi sparer masser af tid på reproduktion

RYK’s drægtighedstest via ydelseskontrollens mælkeprøver benyttes af godt 400 landmænd. En af dem roser metoden for at spare ham megen tid.

Salmonellakurven fortsætter nedad

Udviklingen mod salmonellafrit kvægbrug går godt. Der sker dog stadig nysmitte. Sørg derfor altid for at blodprøve dyr ved indkøb.

Kritik udefra kan forbedre smittebeskyttelsen

En sydvestjysk landmand er glad for, at en dyrlæge uden til­knytning til bedriften rokkede ved hans idé om at have styr på smittebeskyttelsen.

Mulighed for samdrift vedtaget

Fra 2015 har kvægbrugere mulighed for at søge om dispensation til at flytte dyr mellem besætninger, der hører under samme bedrift – uden at det skal registreres.

Handlingsplaner for Salmonella Dublin på plads

Ved en kontrol af handlingsplaner til bekæmpelse af salmonella fandt Fødevarestyrelsen, at samtlige kontrollerede besætninger levede op til reglerne.

Undersøgelser af aborter fortsættes

For at få mere viden om årsagerne til abort hos kvæg fortsætter Fødevarestyrelsen også i 2015 med at betale for visse laboratorieundersøgelser af abortmateriale.

Behov for indgreb mod MRSA i fremmarch

MRSA er resistent over for almindelige antibiotikatyper og skal behandles med specialantibiotika. Derfor har stigningen i forekomsten p.t. stor bevågenhed.

Kvægbruget følger MRSA tæt

Undersøgelser for MRSA i kvægbruget peger på, at forekomsten er meget lille. På grund af den generelle stigning i MRSA-­tilfælde opprioriterer Landbrug & Føde­varer, Kvæg dog undersøgelserne.